ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Планината Кървав камък и първенецът и връх Било-1737 м.н.в.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Планината Кървав камък и първенецът и връх Било-1737 м.н.в.
Автор Съобщение
martin555Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 811
Местожителство: Русе

Мнение Планината Кървав камък и първенецът и връх Било-1737 м.н.в. Отговорете с цитат
Малко предистория... Кървав камък е планина в Западна България и Югоизточна Сърбия, в историко-географската област Краище, част от Руйско-Верилската планинска редица.
Планината е част от Руйско-Верилската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида 163 до гранична пирамида 173 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От север на юг дължината ѝ е около 18 – 19 км, а ширината – до 10 км. На север чрез седловината Въргавица (1285 м) се свързва с Боховска планина, а на юг чрез седловина, висока 1605 м – с Царичка планина. На запад, в Сърбия, се простира до долините на реките Ерма и Божичка (ляв приток на Драговищица, от басейна на Струма), а на изток долината на Треклянска река (десен приток на Струма) я отделя от Пенкьовска планина.
Билото на планината е с посока от север на юг и е силно навълнено със средна надморска височина 1500 – 1700 м, като на югоизток силно се понижава. Най-високата точка на планината е връх Било (Бигло) (1737,1 м), разположен при гранична пирамида 167, който е най-високият връх на цялото Българско Краище.
Открих информация за тази планина сравнително скоро и тъй-като бях много любопитен, се организирах и посетих и нейния първенец.

Връх Било - най-високият връх на Краището в България. В Сърбия са Велики Стрешер и Бесна кобила.


Привечер съм край село Калотинци в Краището. Прекрасно и тихо място до пустите пътища, в които автомобили рядко преминават. В Краището съм пътувал четири - пет пъти през годините. Обиколил съм повечето манастири и църкви тук, които са включени в книгата ми. Изкачвали сме и много планински първенци на малките, но красиви планини в Краището. Десетки прекарани дни по диви пътища и пътеки...
Следващият ден е набелязан за изкачване на връх Било - първенец на граничната планина Кървав камък. След "разходката" до Влахина и Малешевска, това беше добър и качествен завършек на деня. Докато през деня беше жега и августовото слънце размекваше асфалта и мозъка ми, то през нощта и рано сутринта, се озовах в близки до нулата градуси. Термометърът в колата показа 4 градуса, което казват е нормална температура за лятото в Краището. SmileС подръчни материали успях да сглобя и качествена салата. Градиснки домати и краставици, лук, маслини и зехтин със сирене, които бяха цял ден в хладилната чанта... За останалите, извън кадър еликсири и добавки, оставям сами да предполагате! Smile Smile SmileРано сутринта. Събудих се още преди 5ч. Беше ми студено с летния чувал, а и бях само с единия слой на палатката, което също вледеняваше ситуацията...
Та, да си дойдем на думата. Пътувам за село Долна Мелна, от което се отделя лош, разбит от камиони и дъждове път за село Шипковица. Пътят се изкачва на серпентини, пресичащи вековните в миналото гори, които сега са брутално изсечени и води до последното село в тази част на картата - Шипковица. И в Шипковица личи, че живот е имало преди няколко десетилетия, но сега всичко тъне в разруха и самота.Село Долна Мелна и пътят, който пресича моста. Тук някъде е добре човек да си остави колата, ако му е жал за нея. Има малък площад преди отбивката. А на стълба са отбелязани двете маркировки за връх Било в планината Кървав камък. Вдясно и вляво. Вляво е по пътя за село Шипковица, по който спестих нагоре и надолу общо шест километра, но с "под въпрос" дали ще успея да сляза невредим. А най-добрият и не толкова разбит път за стигане до село Долна Мелна е с подход през град Земен и пътя към селата: Пещера, Враня стена, Калотинци, Пенкьовци, Докьовци, Лева река до Долна Мелна. Разбира се има вариант и през град Трън, но там пътят преди години беше в лошо състояние, сега най-вероятно - в още по-лошо...
Село Долна Мелна се намира на източните склонове на бръх Било в планината Кървав камък, край бреговете на реките Мелънщица и Поломщица. Надморската височина е от 900 до 1200 м. Отдалечено е на 22 км югоизточно от от гр. Трън.
Състои се от махалите Алавойдинци, Антинци, Аризановци, Банковци, Божиловци, Борче, Бърдаре, Будимовци, Величковци, Вукаре, Гининци, Долинци, Жубреновци, Йовановци, Йовичинци, Кръстенци, Милкинци, Найденовци, Пищалци, Полом, Прибой, Радетковица, Скробаре, Средобърдинци, Тасковци, Чаушовци, Церов дол и Шейтаница.
По време на османската власт е имало неуспешен опит селото да бъде събрано на едно място. Землището му се простира от планината Кървав камък до землището на с. Лева река на изток. Граничи със селата: Горна Мелна, Къшле, Шипковица, Дълга лука, и Лева река.
Към 1945 г. селото е имало 4944 дка ниви, 1836 дка ливади, 965 дка пасища, 1560 дка гори и 60 дка градини. Основно са се отглеждали овце. През 1942 г. в селото са се наброявали: 365 говеда, 30 коня, 1764 овце, 22 кози, 230 свине и 650 птици. Основен поминък са давали земеделието, скотовъдството, занаятчийството и особено строителството (дюлгерство).
В началото на ХХ век селището се оформя като търговско средище за околните села с 5 кръчми и 6-7 бакалии. Търгувало се е с добитък, кожи, дърва и дървен материал. Имало е работилници на колари, ковачи, воденичари, бичкиджии, шивачи, кацари и др. Срещали са се и наемни работници в стопанствата (кираджии). Слабото зърнопроизводство, поради суровия климат и надморската височина, е налагало да се купува зърно от гара Земен. Сега всичко е на доизживяване!!!Пейзаж край село Шипковица. До връх Било от село Долна Мелна са 24 км в двете посоки. Аз изминах пешеходно 18, с около 700 метра положителна денивелация, все пак спестих малко с колата. Тръгнах в 8 ч. и малко след 11 ч. бях отново при колата. Черният път до върха набира много плавно височина и бях сравнително бърз, за да сляза още преди обедното слънце да се е развихрило! Smile Но това не е толкова важно, а е само статистика. Наоколо е стряскащо диво, от билото се разкрива невероятна гледка към всички планини в Краището.
В планината и по нейните склонове общо в Сърбия и България са разположени 13 села.
В България са 10 от тях: Бъзовица, Горна Мелна, Долна Мелна, Драгойчинци, Дълга Лука, Косово, Къшле, Средорек, Чешлянци и Шипковица. Повечето в близко до обезлюдяване състояние...
В Сърбия са останалите 3 села: Клисура, Кострошевци и Паля.На връх Било - първенец на планината Кървав камък. Личи си, че в миналото тук се е осъществявала активна гранична дейност по охрана на границата.С изглед към Краището. Пустиня от малки и по-големи планини, на които краят не се вижда! Smile Толкова от тази красива и дива гранична планина! До скоро! Smile_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Съб Авг 24, 2019 5:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1351
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Малко снимки от неделя до вр. Било: https://photos.app.goo.gl/uP9PvPyy1sT1j8nY6
Сря Окт 09, 2019 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
KraishteРегистриран на: 17 Фев 2014
Мнения: 33

Мнение Отговорете с цитат
Ивайло, видях от снимките, че сте минали по пътеката през Къшле. Стоят ли табелите на разклона от билото към Къшле /там, където маркировката става жълта/. Точно в този район стават честа жертва на покушения и въпреки, че сложихме нови преди 3 седмици подозирам, че отново са счупени.
Чет Окт 10, 2019 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1351
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Стоят си табелите на разклона. По-скоро червената маркировка от Долна Мелна за Било никаква я няма като изключим двете табели на двата маста в самото село. Вярно, че се ходи само по асфалт, но по чисто психологически причини на всеки 300 м. може да има по една марка. Освен това по този асфалт има и няколко разклона, където човек може да почне да се чеше по главата и да си задава въпроси. От момента, в който се тръгва по черния път, марката се появява, но е нарядко до вр. Било. От там има и съвсем нова (боя по шаблон).
Това е сегмента между двете табели с червена маркировка за вр. Било: https://www.kade.si/#map=19/2507701.52/5262517.14/0
Пет Окт 11, 2019 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
KraishteРегистриран на: 17 Фев 2014
Мнения: 33

Мнение Отговорете с цитат
От Мелна до металната спирка преди Шипковица няма маркировка. В картата имаше такава за кратко, поради грешно подадена информация. В планината Кървави камик към момента са маркирани само Шипковица /от спирката/ - Било - разклона за Къшле с червена марка и от разклона към Къшле и Мелна с жълта. Следващата година ще продължим червената до връх Въргайвица. Марката от спирката до Било знам, че е нарядко, но засега няма да я оправяме, тъй като търсим вариант да направим пътека директно към Мелна, без да се налага досадното ходене по асфалт.
Съб Окт 12, 2019 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1351
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Последното би било много добре.
Съб Окт 12, 2019 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
niki_1978Регистриран на: 15 Май 2015
Мнения: 41

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,
Пътят от Долна Мелна до Шипковица към днешна дата може ли да бъде изминат с нормален (не високопроходим автомобил) ?
Пон Окт 21, 2019 10:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
KraishteРегистриран на: 17 Фев 2014
Мнения: 33

Мнение Отговорете с цитат
Пътят до Шипковица става за лек автомобил, но не трябва да е нисък. Преди месец, обаче имаше техника която насипваше чакъл в дупките, та е възможно вече да става и за по-ниски коли.
Вто Окт 22, 2019 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AntoonРегистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 323

Мнение Отговорете с цитат
Ходих до Шипковица (и вр.Било) преди 2-3 месеца. Жива мъка си е пътят. Пороите в началото на лятото яко са го изровили (според граничарите). Не мога да си представа как насипване на чакъл би го оправил. Там наклонът, и съответно денивелацията, са сериозни. Колата трябва да е предварително прежалена. Smile
Вто Окт 22, 2019 7:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DentonРегистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
niki_1978 написа:
Здравейте,
Пътят от Долна Мелна до Шипковица към днешна дата може ли да бъде изминат с нормален (не високопроходим автомобил) ?


Не, само с джип. Има участъци, които са отвратителни, с дълбоки коловози. Ако не ти е жал за колата може и да се пробваш, аз не пожелах и паркирахме в Долна Мелна.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Вто Окт 22, 2019 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DimovРегистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 188

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:

Не, само с джип. Има участъци, които са отвратителни, с дълбоки коловози. Ако не ти е жал за колата може и да се пробваш, аз не пожелах и паркирахме в Долна Мелна.


От Долна Мелна по какъв маршрут стигнахте до връх Било. На картата виждам черен път до махала Ивановци, но после не се вижда да има продължение.
Пет Фев 07, 2020 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DentonРегистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
От Долна Мелна, ходихме по разбития асфалт до началото на червената маркировка: https://www.kade.si/#map=15/2507096.88/5259738.43/0

След това по червената маркировка до мястото, където се слива с жълтата: https://www.kade.si/#map=16/2503605.8/5268415.61/0 се прехвърлихме на нея и оттам през Къшле стигнахме обратно до колата в Долна Мелна.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Пет Фев 07, 2020 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DimovРегистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 188

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:
От Долна Мелна, ходихме по разбития асфалт до началото на червената маркировка: https://www.kade.si/#map=15/2507096.88/5259738.43/0

След това по червената маркировка до мястото, където се слива с жълтата: https://www.kade.si/#map=16/2503605.8/5268415.61/0 се прехвърлихме на нея и оттам през Къшле стигнахме обратно до колата в Долна Мелна.


Разбирам, благодаря! А колко км се получават при описания маршрут?

А дали от Терзийска махала няма някакъв по-директен път до червената маркировка?
Пет Фев 07, 2020 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DentonРегистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Теоретично има, ето го: https://www.kade.si/#bing=17/2506652.51/5260713.04/0

Не се знае в какво състояние е и дали не е силно обрасъл. По подобен непознат път в региона веднъж закъсахме с паднал бор, тръни и проливен дъжд. Конкретният ден, в който качвахме Било, беше с ниска облачност и умерен дъжд, който по-късно пак стана проливен. Затова не рискувахме с преки пътища, а ходихме по споменатия вече маршрут. Иво е публикувал снимки от прехода по-назад в темата (на 9 октомври 2019 г.), можеш да се ориентираш в обстановката. Ще те излъжа за километрите, просто не си спомням.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Пет Фев 07, 2020 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DimovРегистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 188

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:
Теоретично има, ето го: https://www.kade.si/#bing=17/2506652.51/5260713.04/0

Не се знае в какво състояние е и дали не е силно обрасъл. По подобен непознат път в региона веднъж закъсахме с паднал бор, тръни и проливен дъжд. Конкретният ден, в който качвахме Било, беше с ниска облачност и умерен дъжд, който по-късно пак стана проливен. Затова не рискувахме с преки пътища, а ходихме по споменатия вече маршрут. Иво е публикувал снимки от прехода по-назад в темата (на 9 октомври 2019 г.), можеш да се ориентираш в обстановката. Ще те излъжа за километрите, просто не си спомням.


Благодаря за изчерпателната информация!
Пет Фев 07, 2020 5:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov