Зависи от темпото на ходене, по принцип е много натоварващо за едноднвен преход, и като километри, и като денивелация, но за бегачи или бързоходци е постижимо.
Пет Окт 02, 2020 1:00 pm
vaskoo
Възможно е, но си е бъхтане.
Правили сме го (отдавна вече) в началото на юли, пътеката из Маричиния циркус беше пообрасла, вода имаше доста на пътеката, сега е по-добре този участък.
Тръгване къде 08,30 (късно като за такъв преход) някъде направихме от Боровец, с хубава почивка и ранен обяд на Чакъра. между 4 и 5 бяхме на Мусала, по здрач долу на Царска Бистрица, като почивахме повече на един заслон под Велчево мостче, освен на върха. От Маричиния циркус издрапахме първо до Преслапа, а не по зелената пътека, та се чудихме и как да заобикаляме пряспата там.
Красоти май видяхме, но зор със сигурност.
Все още продължителността на деня е добра, сега е подходящо време за такива разходки, че ги няма слънцето и жегата, а и насекомите. Крака трябват най-вече.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Окт 02, 2020 1:03 pm
aliosha77
vaskoo написа:
Възможно е, но си е бъхтане.
Благодаря!
Края на юни се качвах от Царска Бистрица по "Мусаленската пътека" - и тогава там беше много мочурливо, а долу в гората преди Велчовото мостче имаше и много комари.
Средата на септември пък се качвах откъм х. Трещеник - от Нехтеница, през х. Грънчар, до Мусала, и обратно.
И понеже тези пътечки вече съм ги минал - търся някакъв различен маршрут...
А кой е по-добрият вариант - през Чакър войвода, или по другия път, коларския, направо към х. Марица?
Пет Окт 02, 2020 1:06 pm
vaskoo
През Грънчар, седловина Заврачица и Манчо - това не си го правил
Че твоето не се брои, аз от Трещеник съм го правил на 1-ви ноември, през Мусала до Боровец. Тъкмо бяха разорали Мусаленската пътека за писта, а горе ми се искаше да имам котки, ама нямах, че имаше снежна буря.
След повече от два часа в прясната кал над коленете по Мусаленска пътека, нямах сили да се кача в колата после.
Сега ти остава от Белмекен и Заврачица да качиш върха, както правят спортистите, когато тренират там.
Може и от Бели Искър и Соколец.
Тя темата не е за Мусала, а за извращения обаче
Освен ако не си маратонец или скороходец, кефа ми се губи на мен при такива изпълнения.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Окт 02, 2020 1:17 pm
aliosha77
vaskoo написа:
През Грънчар, седловина Заврачица и Манчо - това не си го правил
Да, леко извратено идват едни такива свръх дълги преходи, но на мен ми харесва - особено когато успея правилно да разчета времето.
Не, не съм маратонец, съвсем от средна величина турист съм...
Коларският път до х.Марица е за превозни средства, не е добра опция за пешеходци, дълъг, скучен и досаден
Пет Окт 02, 2020 1:34 pm
aliosha77
dobrifin написа:
Коларският път до х.Марица е за превозни средства, не е добра опция за пешеходци, дълъг, скучен и досаден
Благодаря!
Пет Окт 02, 2020 2:20 pm
rumen radev
Може би се шегуват с маршрута. Обичайно го правим с нормално ходещи приятели (не бегачи, бързо/скоро-ходци и пр., а хора 50+ и 60+ години) в обратния ред: Боровец, Мусаленска пътека, х.Мусала, вр.Мусала и слизане през Маришки циркус, респ. х.Марица и х.Чакър войвода до Боровец спокойно за 8 часа. Сиреч, дори да се замота човек и да тръгне чак в 8 от Боровец, все до 16-17ч ще е слязъл. Понастоящем денят е още достатъчно дълъг. В друга тема мернах нещо за сняг - несериозно е понастоящем (2 октомври 2020г.) това да е някакъв фактор
Пет Окт 02, 2020 3:29 pm
vaskoo
rumen radev написа:
Може би се шегуват с маршрута. Обичайно го правим с нормално ходещи приятели (не бегачи, бързо/скоро-ходци и пр., а хора 50+ и 60+ години) в обратния ред: Боровец, Мусаленска пътека, х.Мусала, вр.Мусала и слизане през Маришки циркус, респ. х.Марица и х.Чакър войвода до Боровец спокойно за 8 часа. Сиреч, дори да се замота човек и да тръгне чак в 8 от Боровец, все до 16-17ч ще е слязъл. Понастоящем денят е още достатъчно дълъг. В друга тема мернах нещо за сняг - несериозно е понастоящем (2 октомври 2020г.) това да е някакъв фактор
Описаната посока е доста "по-лесна", ако може така да се каже при денивелация 1600+. Описаното ходене, без ползване на лифт и спокойно за 8 часа ... дали не сте бързоходци?
На млади години стигах от спирката пред хотел Самоков до Мусала за 3 часа, а сега от Царска Бистрица до върха ми отнема около 4 (+-15 минути). Не че не може да се завърти кръгчето за 8 часа, но това е над средното туристическо темпо.
Пет Окт 02, 2020 3:50 pm
rumen radev
vaskoo написа:
... дали не сте бързоходци?
Не, поне в този състав - средната ни възраст е 61 години и групата е туристическа. А лифта не си струва докато ни държат краката
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети