Баташки снежник - 31 декември 2019г
Начало на прехода - от мостът над река Гашня. / https://www.kade.si/#map=17/2705019.65/5140741.92/0 / С автомобили с нормална проходимост, старият път за Девин беше почистен. Немаркирано.
Нагоре - около два часа и половина, надолу - два часа, около 7 км в едната посока. Бяхме със снегоходки, които наистина ни послужиха последните 700-800м, когато преминахме през междинния връх /2030м/ и по самото било на Баташки снежник.. Там снежната покривна беше от 50 до 80см.
Началото на прехода при моста над р Гашня.
..
Чудесна видимост във всички посоки. Тук се вижда Пирин:
Вече сме преминали през междинния връх /2030м/:
на връх Баташки снежник:
Красиви снежни форми:
Поглед към язовир Батак, отзад вляво е Рила, вдясно е Стара планина. Върхът е много обзорен.
Хубави снимки и хубаво ходене Пламене, наистина Зимата си е удачен този машрут по пътя.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пет Яну 03, 2020 8:48 pm
loudidd
Първо да благодаря за указанията, на 11.01.2020г. се качихме и ние по р.Гашня - пътят след отбивката за Нова махала и Фотиново (от главния Пещера-Батак) беше зле почистен, но никакви проблеми за кола със зимни гуми. Отбивката от пътя Нова махала-Фотиново към стария път за Девин - също беше почистено, общо се кара 8км. по този участък, сега в зимни условия даже не си личат толкова дупките. Имаше място за паркиране на изходния пункт, сниман и по-горе в тази тема, имаше двойно повече сняг...
Ние бяхме бавни, защото хем правехме пъртина, хем имаше хора в групата в недобра кондиция, но споделям данните - по gps общо 12,91км. в двете посоки с едно леко объркване над горския пояс, че тръгнахме по едни вълчи следи, набрана височина 549м., загубена 540м., нагоре 3ч. и 40мин., надолу 3ч. и 20мин.
Без снегоходки в пояса над 1900м.н.в. щеше да е невъзможно да продължим, надолу беше между 10см.-15см. снега...
Хора се качваха и от Нова махала, като споделяха, че без снегоходки щеше да им е трудно в последното финално качване, иначе можело и без...
Като цяло върха, според мен е много по-приятен за качване по р.Гашня, отколкото от Нова махала заради по-умерения наклон и хубавата гора - ще се върнем на зелено да го видим пак маршрута...
Неприятни за шофьорите са тези 8км. в лошо състояние по стария път за Девин...
Пон Яну 13, 2020 2:03 pm
Plamen К
Връх Баташки снежник се оказа изключително обзорен връх с чудесна видимост към Стара планина, Рила, Пирин, Алиботуш, Драмски Боздаг и яз. Батак.
От другите двухилядници в Родопите сякаш няма такава видимост. Голям Перелик е военно поделение, малко преди върха от поляните се виждат някакви селца и ридове.
Голям Персенк е горист, без видимост /не съм го качвал/. От Малък Персенк има известна видимост на юг.
От Голяма Сюткя и Преспа как е, тях не съм ги качвал?
От по-ниските върхове има ли обзорен връх, който да си заслужава да бъде качен през зимата?
Милеви скали съм ги качвал през пролетта, хареса ми гледката.
Пет Яну 17, 2020 2:56 pm
ray
Пламене, доста места има обзорни, за съжаление пообрасаха напоследък.
Последната промяна е направена от ray на Чет Яну 23, 2020 10:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Яну 17, 2020 3:39 pm
vaskoo
Карлък, Преспа (ама тази край Бяла черква), Чаева чука, Голица (Модърско), Мечи чал ... ама само първият е двухилядник. Има и още много, ама мераклии за чистене на върховете няма ...
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети