Здравейте, днес след работа отидох до х. Звездица и от там през конярника до Черни връх. На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно. Поговорих малко чукнах с щеките, постоях и реших да влеза в гората. Само като тръгнах пак се чу сумтене + ръмжене/грухтене.
Общо взето това ми стигна обърнах гръм и отидох до кумата и от там до звездица.
Долу ми казаха, не знам доколко е вярно че са виждали мече в района. Аз така и не разбрах дали е диво прасе или мечка. Ако е диво прасе би следвало да са повече и да се чуват отделни шумове. Самият шум в клека, беше все едно се правят скоци а не да е постоянен.
Този район винаги съм мислел че мечки не слизат, като минавах по пътеките има бая избуяла растителност и поляни между дърветата, та не знам.
Някой има ли някаква информация и предположения ?
Сря Юли 17, 2019 10:56 pm
ray
Е то всеки може да има предположения и мнения... Та кво да ти кажа... Всичко е минало чудесно. Не го мисли. Това ми е съветът. Браво за разходката, аз през това време пиех бира и уиски .
Последната промяна е направена от ray на Чет Юли 18, 2019 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 17, 2019 11:39 pm
kaloyanv
То за информацията да се знае. Какво да го мисля. Първо ме изненада че има мечка до Синята стрела както писаха вече. Като цяло това е първи случай. Преди имаше само южно, там съм ходил доста и няма хора. Това може би са причините да навлизат от юг-изток и юг-запад на север, поради увеличаваща се популация и малко безпокойство. Аз нямам нищо против, даже е готино да е така.
Точно този район целия е идеален, тъй като няма нито пътеки нито хора. И е гъстак.
Чет Юли 18, 2019 7:49 am
Лахесис
Ех, а колко щеше да е хубаво да слязат към Златните мостове някоя събота и неделя да подплашат свинете там, така де-туристите исках да кажа, че на нищо не прилича там, а беше хубаво едно време, но пък ще вземат да ги отстрелят тогава сигурно. То на този вид туристи дивото не им понася. Тези ходят сред природата по 2 начина-по малка и голяма нужда, и на Златните това си личи.
Чет Юли 18, 2019 9:29 am
vedrin
Re: Едро животно
kaloyanv написа:
На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно.
Мечка -- не е съвсем невъзможно, но клек точно там -- едва ли.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Юли 22, 2019 5:51 pm
kaloyanv
vedrin написа:
kaloyanv написа:
На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно.
Прилагам снимка, може да е нещо друго до гората има още повече
kaloyanv написа:
vedrin написа:
kaloyanv написа:
Хвойна е това -- ботаниците биха могли да уточнят вида. Иначе, на Витоша клек има само в няколко малки гнезда недалеч от х. Алеко.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Юли 22, 2019 9:20 pm
kaloyanv
vedrin написа:
kaloyanv написа:
vedrin написа:
kaloyanv написа:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети