Здравейте банда,
С мои прители плануваме един траверс по билото (х. Добрила - х. Левски) Не съм бил в този период на годината на това място и имам известни притеснения колко е проходимо без екипировка. Смятаме да го осъществим втората половина на Май месец. Ще съм благодарен ако по-опитните се изкажат.
1. ден: гр. Карлово - х. Добрила
2. ден: х. Добрила - вр. Амбарица - вр. Жълтец - х. В. Левски
Поздрави
Пон Май 10, 2021 5:21 pm
Ozzi
Re: вр. Амбарица - вр. Жълтец
eazy написа:
Здравейте банда,
С мои прители плануваме един траверс по билото (х. Добрила - х. Левски) Не съм бил в този период на годината на това място и имам известни притеснения колко е проходимо без екипировка. Смятаме да го осъществим втората половина на Май месец. Ще съм благодарен ако по-опитните се изкажат.
1. ден: гр. Карлово - х. Добрила
2. ден: х. Добрила - вр. Амбарица - вр. Жълтец - х. В. Левски
Поздрави
Ето две снимки направени от Купена на 06.05.2021 в двете посоки. Няма да имате проблеми, освен ако не хванете лошо време.
Пон Май 10, 2021 8:53 pm
kaloyanv
Аз не бих рискувал в този период от годината. Защо не изчакате лятото ? Така или иначе няма да ви избяга траверса.
Пон Май 10, 2021 9:52 pm
eazy
@Ozzi Благодаря за снимките - точно от това имах нужда.
@kaloyanv Защото ще отсъствам от страната за дълъг период от време.
Благодаря и на двама ви за бързата реакция и загрижеността!
Вто Май 11, 2021 10:48 am
vladofff
Аз съм правил този траверс и в безснежни зими, и през април в мокър сняг и най-вече точно по това време, в последния случай - по маратонки и без никакви "помощни средства". Никъде няма никакви грижи.
Не знам гореписалите за какви рискове говорят. Ако не си чешат просто езиците, да ги опишат конкретно - лед, вода, сняг, камъни, усойници, пепелянки и/или други зли жени, гръм и мълнии, с точна локализация - къде, кога и по колко жертви се дават от група и т.н.
Вто Май 11, 2021 11:14 am
kaloyanv
Работата откъм сняг е доста по -зле отколкото очаквах. В района на беклемето новонавалелия е не повече от 10 см, а стария е стопен напълно. Тръгнахме днес със ските към козя стена, ама то не става, няма смисъл. Долу пък на пистата, горките за първи ден пуснаха горната писта, явно заради хубавото време и имаше много хора при сняг никакъв.
Средата на януари е, а днес за първи път пускат тази писта и то от зор. Явно сняг само над 2000 метра и да не е Стара планина
Нед Яну 16, 2022 3:36 pm
kaloyanv
Днес имаше страхотна видимост от района на Плевен. Вижда се че северните склонове от Амбарица До Купена са прошарени, много вероятно е горе и да няма сняг. Малко по на изток обаче в района на Млечния чал и саръкая си изглежда стабилно заснежен. Между Амбарица и Вежен, няма никакъв сняг, поне това което може да се види от 70 км. И от Вежен на запад пак няма никой , с изключение на малко петна тук там...
Ако ми остане време ще отида през седмицата за един 2-3 дневен лагер в района.
Съб Апр 09, 2022 1:03 pm
dim33
Скоро някой да е минавал от хижа Плевен към връх Ботев? Как е положението, има ли много сняг? Може ли да се мине по лятната пътека?
Чет Апр 28, 2022 8:10 am
vladofff
dim33 написа:
Скоро някой да е минавал от хижа Плевен към връх Ботев? Как е положението, има ли много сняг? Може ли да се мине по лятната пътека?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Страница 21 от 21
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети