Не е добра идея челника да е с незареждаеми батерии и особено с малките ААА. По-добре с литиев акумулатор, като най-добре е акумулаторът да не е в челника, а да е под горната дреха. Така през зимата ще може да се използва целия капацитет на акумулатора.
Те и от малките батерии ААА си има многократно зареждаеми, и се продават от миналият век.
Предимството на новите модели челници виждам в това, че отиват на същото зареждане като по-новите модели телефони и фотки : не са с батерии ААА, или други, а имат някаква батерия, вградена директно в тях. Не ме интересува каква , важното е да се зарежда директно с ЮСБ жак - https://basecamp-shop.com/product/chelnik-biolite-headlamp-200 . За многодневни излети взимаш един хубав пауър бранк, и от него се зарежда телефон , челник и фотоапарат. Единствено при покупката на телефон, фотка и челник, трябва да се носи накрайникът на пауьр - бранка и да се избират вещи за зареждане с един и същ накрайник. Някои нови модели на Самсунг и Апъл, тези над 1500 лв, гледам кабелите им за зареждане са с по-голям жак и не стават, не са универсални.
Компактно, не се носят никакви батерии, независим си от търсене на контакти по хижи или мъкнене на 3 вида батерии. И предният ден преди тръгването да губиш сума ти време да ги зареждаш
Извън теоретичните хвалби от листовките и печката-духалка за акумулаторните батерии, интересно ми е дали някой е ползвал осветление за повече време при температури под -10 градуса, как се представя последното и колко време издържа батерията без да се носи отдолу, изпод и отзад на топло. Моят опит на студено, както и на много влажно, е че всичкото консуматор с презареждащи се източници, се представя под приемливото за мен и все още не може да доближи до това с обикновените батерии. Та да продължа и на angel мисълта - все тая с какви накрайници и жакове е, га не върши работа. Всичко това е за бюджетни варианти, а не за такива дето трябва да си продам колата, за да си закупя. С комплект нови батерии АА / ААА изкарвам доста повече време в планината, отколкото мога да си позволя да направя без прекъсване, фотката прави около 2000 снимки, та за какво са ми устройства с презареждащи се източници на енергия, че да трябва да се съобразявам и с тях.
Ако осветлението е само за час вечер в палатката или да се отиде до тоалетна край лагера - стават и фенерчетата с манивела от декатлон.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Фев 23, 2021 3:22 pm
Николай_K
ААА/АА акумулаторите са NiCd или по-новите NiMh и стандартния заряд е 15...20 часа. Бързият е 3...4 часа, но трябва специално зарядно. Стават за фотоапарат, защото там консумацията е малка и за кратко.
Челника в момента ми е този. С Li-Pol акумулатор, микро USB конектор (стандартния) и има USB кабелче в комплекта. Може да се зарежда докато свети. Нося и пауър банк х 2, като единия е с бял светодиод и се използва там, където силна светлина не е необходима.
Вто Фев 23, 2021 5:08 pm
Svetlio70
Как се доверявате на такива челници не ви знам.Имал съм долнопробен китаец сергиен модел но нейм за 10лв и знам колко и до кога свети.
Не е нужно челника да е супер дупер марков а е нужно да е ефективен и поне малко сигурен.Онези от Лидъл определено не са сигурни.Челник без уплътнение на отделението за батериите не е челник за планина а светулка за гаража или мазето на вилата.Имам такъв боклук от Лидъл ами не не става и спи вечен сън в жабката.Има евтини от Декатлон на които може да се разчита.Имам Onnight 700 от който съм доста доволен.С 3бр ААА батерии свети на макс. сила към 6ч което ме задоволява.Имам и китаец минал покрай Чехия с марката Emos и струва мизерните 10лв за който имам положителни впечатления.Свети добре,с няколко режима и Е със силиконово уплътнение на капачето.Продават ги в Практикер от години и в момента.
Ето ги и двата:
https://praktiker.bg/bg/Avto-feneri-i-lampi/FENER-ZA-GLAVA-1W-%2B-ChERVENA-SVETLINA-EMOS-P3521/p/473504 https://www.decathlon.in/p/8384995/headlamp-and-torch/onnight-700-250-lumens-trekking-head-torch
В момента Декатлонския ONNIGHT 700 не се предлага тук но има негов аналог.
Хубави NiMh батерии размери АА и ААА има в Икеа.Това са батерии на Панасоник брандирани за Икеа под марката LADDA и по тази причина доста по-евтини.Според спецовете от чуждите форуми батериите всъщност са познатите ни Panasonic Eneloop но с друго лого и друга опаковка.Информация в нета има доволно много.
https://www.ikea.bg/products/smart-home/chargers-batteries/batteries/ladda-akumulatorna-bateria-4-br-v-k-t/90303880
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 12, 13, 14
Страница 14 от 14
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети