ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Искърско Дефиле. Маршрути
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Искърско Дефиле. Маршрути
Автор Съобщение
AlinaРегистриран на: 15 Юли 2016
Мнения: 206

Мнение Отговорете с цитат
Много мило, благодаря, но няма как Smile
Пет Юни 12, 2020 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2790
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Alina написа:


Имам много идеи за варианти на пътеката - подсичане на вр.Бигла, съкращения на онзи ужасен чакълест път към пр.Витиня, и вариант за пътека преди Емона, след заведението, на което хапваме и пийваме всички преди да продължим към морето последния ден.

Ако намериш приемлив вариант, различен от този през ловното стопанство, който се ползваше досега, обещавам че когато мина оттам, ще нося в раницата си табелка, на която ще пише Алина пътека. Smile
Много се радвам, че има ком-еминейци, които продължават да мислят как да се развива и подобрява Пътеката! Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Юни 13, 2020 5:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
през последните няколо дена направих няколко чудесни разходки в Мала Планина и планина Понор, като пътувах с кола до Искрец и Брезе и от там правих разходките. все пак не искам да рискувам да е возя на влак+метро, както правих преди, а пък пътят по Дефилето не е за препоръчване до 2ри ноември защото там са пренасочени тирове от Ботевград - Мездра. както и да е, ето разходките, ще ги опиша подробно по време на следващия "локдаун" Rolling Eyes Shocked Mad

новите, както и старите са на тази карта https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1tMCc_MdZwjvk2xp7vug7yTMAo-2fSwS3&fbclid=IwAR3_3anJjX6FgDXGntn73wOEcgynzwJkmtv8H-pTK3cWeckhPg_NnSPwzXg&ll=43.01102983065976%2C23.39884543960693&z=11

1. Искрец - Дреново - Искрец, въпреки, че е 20 км, беше смешен маршрут, защото до оброците на Дреново може да се стигне с кола от Дръмша. Все едно бях на Витоша - потиш се от Бояна до Момина Поляна, а там пълно с коли. все пак беше страхотна разходка, защото открих 15 оброка горе по махалите на Дреново. рекорд за каквато и да е разходка, на следващия ден открих 14:

2. Искрец - връх Връхо - махала Преслоп - Искрец. 15 км

Къса, но много хубава (за мен) разходка в западната част на Мала Планина. Разходката започва от Искрец, минава през махалите на селото западно от върхове Връхо и Орницата, върховете се изкачват без пътека след края на черния път под Далекопроводите (след махала Балабановци). Черният път след махалата е зарасл и изведнъж се превръща в пътека, която се губи и има участък без пътека - където се минава по много камъни (все едно Камен Дел на Витоша), а след това се излиза точно в ЛОВНА ТЕРИТОРИЯ ПРЕД ЛОВНО ЧАКАЛО - МНОГО ОПАСНО! Така че е много лоша идея този маршрут да се прави по веме на ловния сезон. След ловното чакало се изкачва връх Връхо (1170 метра) и започва слизане обратно в Искрец през махала Преслоп, където има Оброчни Кръстове! Срещнах един овчар от Искрец, храних кучета, търсих оброци, пак супер.

3. Искрец - Меча Поляна - Каишов Връх - Добърчин - Искрец.
Това вече беше по-сериозна разходка, имах и 1100 метра денивелация, освен 20-те км

Направих това, което мислех от доста време - да намеря подход към Меча Поляна от запад. Много голяма част от маршрута е беше през гората и храстите без пътека. От Искрец се хваща черен път до махала Чаклиновци, преди която има оброк. В сърцето на махалата има голямо Оброчно място с 2 кръста, а след това място пътеката/черен път на изток за махала Керин Камък се губи, защото има много паднали дървета по стария път, не разчистени (октомври 2020), така че между махалите е без пътека. След това има изкачване по черен път на север, посока връх Чепърна, а където се отбива от черния път - започва пътека, на северо-изток към чешма на река под връх Градище. До чешмата пътеката е горе-долу проходима, но след чешмата се губи. Аз тръгнах по западния склон на връх Градище - без пътека през храсти и гора. МНОГО ЗАРАСЛО! Бодливи храсти! Без gps не е добра идея да се пробава този маршрут. Има няколко "голи" участъка - без храсти, но има общо окло 1 километър и половина без каквато и да е пътека. Вече под скалите на изток между върхове Градище и Чепърна започва черният път за Меча Поляна. След това изкачих връх Каишов, пак на много места вървейки без пътека. Слизане от Каишов към седловината Св. Богородица между Добърчин и Церово е пак без пътека по терен с много камъни скрити сред високата трева. Слизане обратно в Искрец през Добърчин и край профилакториума.
Горе при Каишов връх има много стада на крави и коне, сигурно стотина животни,все едно попаднах на тези места преди 50 години, само че навсякъде имаше електропастири. Исках да кача Торсилова Могила, но не исках да минавам през всичките крави и коне. При слизане видях, че на Торсилова Могила се появи голям бял кръст.

4. Брезе (махала Кръсто) - връх Заноге - губилище на река Студена - Брезе

Винаги мислех, че ще проуча тази част на Понора с велосипед, но и пеша не беше лошо. Много по-различно от други места наоколо. Губилищата са доста интересни. По-различен маршрут - без стари махали или оброчни кръстове (само 2). Започва от махала Кръст на село Брезе - точно от големия оброчен кръст край изоставеното ТКЗС и пошата. Тръгнах на северо-изток, посока връх Занога. В тази част на планината има много черни пътища. Намерих Оброчния Кръст високо над селото. След кръста, посока връх Занога - тоест север, са местата, където преди имаше махала на Брезе, личат се множество огради - дувари от камък и много зидове от стари къщи. Изкачих връх Занога по единия склон без път и слезнах надолу към Сухата Локва по другия, пак без път. Стигнах до губилищата на реки Студена и Крива - много необичайни природни феномени. Реките изчезват - а водите от тях се появяват на километри от губилището по извори в съседните села - Брезе, Искрец, Заселе и т.н. След губилищата изкачих няколко безименни връха и продължих на юг, а после и на запад за Брезе. На много места вървях без пътека. Слизане до Брезе по стария път Брезе - Зимевица, който в няколко участъка дори беше асфалтиран, но така и не завършен.

5. Брезе (махала Осиче) - връх Вардище - връх Белия Камък - махала Бърдо - Брезе

и с този маршрут имах късмет, стана много приятен.

Разходка от махала Осиче на село Брезе, оставих колата до автобусната спирка в началото на махалата - на метри от Оброчния кръст на махалата. Тръгнах през махалата на запад по черния път, който води до ловния заслон и Оброчното място на връх Петровски Кръст. След оброка продължих посока връх Вардище, но много исках да видя старото гробище на Брезе в подножието му. Черният път е прекъснат от електропастир - а в голямата оградена територия има много кучета. Гробището попада в границите на оградената територия. Слезнах до гробището без пътека - гробището е разкопано от иманяри (предполагам, кой друг да разкопава гробище), а кръстовете са разхвърлени наоколо. Върнах се на черния път и без пътека изкачих връх Вардище. След гробището всъщност голямата част на маршрута е БЕЗ ПЪТЕКА. Минах по северното било на Малкия Понор на запад, слезнах до бившите катофени ниви и изкачих южното било - без пътека, към връх Попова Могила и Белия камък. От там слезнах до Брезе през махала Бърдо. След махала Бърдо се отклонявах малко от черния път по пътеки, но те са зарасли - не препоръчвам, по-добре по черния път. Обратно до колата са 3 км по асфалт.


Имам още доста идеи за разходки по тези места, така че продължавам Smile просто исках да споделя тези.
Нед Окт 25, 2020 5:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
От Искрец до Дреново и Обратно


ето едно пътеписче, мислех да мина по друг маршрут, като крайната част на този трябваше да е начало на другия - тоест от Искрец до Дреново, да видя оброците, да мина над Дръмша и да слезна до Искрец, там ридовете оформят една подкова - върхове Орел, Велички Връх, Тиова Глава, Здравецо, Връхо. Но в последния момент разделих тази част на Мала Планина на няколо по-малки маршрута, защото мястото се оказа приятно и заслужаваше по-подробно проучване от просто бързо ходене.

Този пътепис е фактически преброяване на оброците на Дреново, така се получи.

Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/drenovo_obrotsi/

Вто Ное 10, 2020 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 366

Мнение Отговорете с цитат
Не съм виждал такъв оброчен камък, като този с четвъртитата кухина.
Имаш ли представа дали кухината е за свещи/ дарове или не се знае със сигурност за какво е?
Сря Ное 11, 2020 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
със сигурност е за свещи, за това е и черно вътре, но и аз никога не съм виждал такъв оброк, в пътеписа описах мислите ми за него, като аз мисля, че той би трябвало да е от първата половина на 19-ти век, но пък изработката е много по-сложна за оброците от онова време, които са по-прости. по оброка има думи - личат се букви, но не са написани като на съседните кръстове от 1938ма и 1901-ва години, а с друг стил, какъвто има на много стари кръстове. формата му е доста необичайна, може би преди до него имаше пак кръст, но той беше счупен и сложиха по-новия от 1938-ма. за съжаление мога само да гадая. мястото с обока се вижда от пътя София - Петрохан преди Бучин Проход, има и отбивка до стария птицекомбинат - а от там са 1.5 км до оброчното място.
Сря Ное 11, 2020 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
ето още едно ново пътеписче:
Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/iskrets_svidnya/

от Искрец до Свидня през връх Връхо и обратно в Искрец през Свидня


Вто Ное 17, 2020 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
никой не споделя Искърскодефиленските разходки, да споделя аз 2 от миналата есен :


от Искрец до Меча Поляна и обратно през ДобърчинArrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/iskrets_mecha_polyana/
от Брезе до губилището на река Студена

Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/breze_reka_studena/
Съб Яну 23, 2021 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 409
Местожителство: София

Мнение б.н.м. "Меча поляна" Отговорете с цитат
raskoll,
интересно място. Не съм имал възможност да го посетя, но два пъти съм го гледал от високо, единият от района на вр. Крета на връщане от "Столо" и втория от хребeта след Торсилова могила към Искрец.
Макар и бегли има сведения за относителното близко минало. Какво е било много преди това можем да съдим по коствени признаци. Според мен мястото на което е сегашното, вече бившо село е било обект на рударска дейност. Може би не случайно старото наименование на съществуващота тук населено място е "Сребърника". В района е имало такава, цитирам:
http://iskar-speleo.org/drupal/?q=node/359 написа:
Поехме по баира над санаториума, хвърляйки по едно око към дерето в ляво. Там интерес представлява входът на древна мина с оцветени от орудяването вторични образувания (по спомени на Иво), както и характерната за някои места от Понор планина омега-подобна флексура, наречена от местните Кукер."
Така, че оглеждай се! Very Happy
P.S.
Можеш ли да дадеш маршрута на "Втори Академичен Поноров маршрут". По описанието не мога да се позиционирам, нпр. "врАтата" ?
Според мен римските пътища в района:
https://www.dropbox.com/preview/P_Mecha%20polyana.gpx?role=personal gpx
https://www.dropbox.com/preview/P_Mecha%20polyana.kmz?role=personal kmz
Достъп от запад, юго ––>запад в посока Меча поляна-трасета, които в голямата си част сега са трудно проходими.
https://ibb.co/G0DDD2N
Нед Яну 31, 2021 12:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
Петър,

Втори Академичен Поноров маршрут от https://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2019/04/12/vtori-akademichen.1652937 ли?
По описанието разбирам, че съм го минавал, като в kade.si липсва участък от пътя от Меча Поляна нагоре към високата част на планината, на север. не съм я добавил защото ми трябваше повече време да хвана старата пътека и съм вървял без пътека, така че нямам точните gps данни за стария черен път, който е много зарасл. излиза на високото между Крета и Миленков връх, край кота 1349 на kade.si

Според мен авторът нарича врАтата скалите южно от Сърбеница, няма какво друго да е"Пътят върти през долчинки с временни водоизточници, през огромни ливади, за де се слее на високото с друг път, доправян римски за да преминават по него каруци и трактори, теглещи фургоните на овчарите, който вие по преградите между въртопите, в дъното на които са били овчарниците. Пътят продължава на дясно към вр. Булата, но в ляво има нещо много красиво, ВрАтата. Тя е на 15-20 мин. от мястото, където пътят достига билото. Това е изключително красива скална арка с букова гора в нея. "

не се сещам за други скали, приличащи на описанието.


Последната промяна е направена от raskoll на Нед Яну 31, 2021 5:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Яну 31, 2021 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
ето и още едно пътеписче от една хубава есенна разходка в Малкия Понор -

от Брезе до старото гробище на Сухо Бракьовци, връх Вардище и обратно през Бърдо


Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/breze_vardishte_burdo/

Very Happy Very Happy Very Happy
Нед Яну 31, 2021 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
да знаете, че след предишния снеговалеж, на много места по планините има счупени дървета, някои черни пътища са буквално затрупани, както и пътеки, разбира се.

ловджиите почистват техните маршрути, но някои стари пътища и пътеки, които вече не се използват, ще останат затрупани от паднали дървета много време....

Sad((
Нед Фев 07, 2021 9:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 409
Местожителство: София

Мнение Понор планина, Меча поляна Отговорете с цитат
1.
raskoll 07.02.21 написа:
да знаете, че след предишния снеговалеж...
За коя част от планината имаш прeдвид?

2.
raskoll 31.01.21 написа:
Според мен авторът нарича врАтата....
Да, става въпрос за пропадането /флексурата/ под вр. Сърбеница. Авторът би могъл да бъде по-конкретен.

3. По повод на предположение:
https://www.bulgariancastles.com/s-mecha-polyana-krepost-2/ написа:
Тракийска крепост има на 0.74 km западно по права линия от село Меча поляна. Антична тракийска крепост, свързана с охраната на металодобива и металолеенето в района. Има визуална връзка с подобната крепост, издигната на вр. Калето, южно от централната махала на с. Брезе. Днес на това място се извисява огромен ретранслатор. Крепостта е схематично свързана с античното селище, обособено в района на махала Меча поляна. Селището, намиращо се край изворите на р. Сирищна е населявано от дълбока древност. Предполага се, че то е имало скално светилище, намиращо се на билото на крепостта и могилен некропол, разположен на мястото на днешната скална църквичка “Св. Йоан Предтеча”.
Местоположение Надморска височина: 1229 m GPS координати: 43°00’50” С.Ш. и 23°16’13” И.Д.
Съществуването на това място т.н. "тракийска крепост" си е измислица, там където са обозначените координати е толкова стръмно, че не можеш прав да ходиш. Намира се непосредствено под вр. Крета без следи от нещо подобно. Не знам там да е имало и ретранслатор. Възможно другото да е вярно по логика.

4. По пътя от чешмата към мах. Шушек на картата погрешно е изобразен "параклис", всъщност е оброчен кръст, непосредствено до пътя.
клик в/у снимките за голям размер! параклисът e изобразен само в BGM Garmin

5.На снимката, това ли е възможното местонахождение на пещерата?

Пон Фев 08, 2021 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Re: Понор планина, Меча поляна Отговорете с цитат
Петър написа:
1.
raskoll 07.02.21 написа:
да знаете, че след предишния снеговалеж...
За коя част от планината имаш прeдвид?


разхождах се и в Мала, и в Голема и в Понор и на много места, най-вече където има борчета, някои пътища станаха непроходими. без значение от изложението, има много паднали и по северните и по западните и т.н. склонове. Но ловджиите ги чистят.Петър написа:

4. По пътя от чешмата към мах. Шушек на картата погрешно е изобразен "параклис", всъщност е оброчен кръст, непосредствено до пътя.
клик в/у снимките за голям размер! параклисът e изобразен само в BGM Garmin


интересно, минавал съм през тази махала и по този път, но не видях оброка. случва се така, понякога минавам 2-3 пъти по някой път или пътека и подминавам някой оброк. все пак повечето отдавна са изоставени и не се намират лесно.

Петър написа:

5.На снимката, това ли е възможното местонахождение на пещерата?


би трябвало да е точно там, в скалите. лятото там всичко е толкова зарасло, че трябва мачете за да се стигне до скалите.
Съб Фев 13, 2021 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 424

Мнение Отговорете с цитат
един кучешки пътепис от миналата седмица, когато времето беше пролетно и много хубаво за разходки.

Церово - Викалото - Добърчинските Корита - Каишов Връх - връх Башовица - скален венец Подмола - Церово. 15 км. 1000 метра денивелация.

Arrow Arrow Arrow https://pavelpronin.com/tserovo_kaishov_vikaloto/Нед Фев 14, 2021 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 7 от 8

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov