ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Урановите мини в нашите планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 64, 65, 66
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Урановите мини в нашите планини
Автор Съобщение
gwgwРегистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 231

Мнение Отговорете с цитат
Ако имаше такова нещо щяха да го засекат. Има достатъчно много станции, които филтрират въздуха и извършват спектрален анализ на събраното. Ядреният взрив ако имаше такъв на кота нула, щеше да освободи във въздуха освен продуктите от ядреното делене, също и голямо количество неутронно-активиран материал, което щеше да е неоспоримо доказателство за характера на събитието. Щеше да има немалко пострадали от радиоактивният отпадък непосредствено след взрива, сред пожарникари, спасители. Би било огромна конспирация да се покрие всичко това, конспирация с мащаб която само в-к "Строго Секретно" може да разкрие.
Вто Сеп 15, 2020 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 4085
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
NuclearWinter написа:
...дали на БЕО Мусала са засекли наличие на техногенни радионуклиди...

Разбира се, бих споделил, ако достигне подобна информация до мен. Впрочем, в официално изявление на директора на ИЯИЯЕ-БАН от 21 април 2020 г. по друг повод имаше обещание за подобно споделяне, което, за жалост, до този момент не ми е известно да е било изпълнено:

«Дали са регистрирани и минимални количества от 137Cs ще оповестим след като измерим образците, от системата за ранно оповестяване на трансграничен пренос на радиоактивни вещества, работеща денонощно БЕО-Мусала.»

От друга страна, обаче, системи за наблюдение има в много други страни, така че все някой би съобщил ако е било забелязано нещо необичайно...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Сеп 15, 2020 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 4085
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Одеве прегледах статията в английската Wikipedia за взрива в Бейрут и гледах споделения там видеоматериал с висока резолюция за секундите непосредствено преди и след събитието, включително и със забавен каданс:

4K footage of Lebanon explosion shows Beirut Port blast unfolding in slow motion

Вижте го и вие ако вече не сте -- доста е впечатляващо.

В статията цитират и специалисти от университета в Шефилд, според които това е една от най-големите конвенционални експлозии в историята с около 1/10 от мощността на взрива в Хирошима.

Пак там пише, че независима оценка на CTBTO, направена въз основа на инфразвукови измервания, е определила, че става дума за 0.5–1.1 kT TNT еквивалент. Малко повече подробности има тук:

https://www.seismologie.bgr.de/sdac/erdbeben/big_quakes/beirut_200804_eng.html

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Сеп 15, 2020 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gwgwРегистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 231

Мнение Отговорете с цитат
Тази година реших да направя значително по-качествено хобистко "изследване" на радиоактивността по плажовете на Ситония, Халкидики, Гърция. Сега темата е донякъде подходяща, защото всичките плажове, откъдето са събирани пробите са всъщност планински, Ситония е планински полуостов и буквално зад всеки плаж откъдето съм вземал проби има планина....често до него се стига по черен път с приятна денивелация, така че това за мен си се брои за планина. Но пък не е от "нашите" планини, да. Както и да е, второто нещо което реших че е полезно (освен събирането на значително повече проби) беше да се образовам по въпросите на геологията, в която за съжаление съм съвсем бос, но пък оказва се, геологическите четива се оказаха доста интересни за мен.

Първо, Ситония е изградена почти изцяло от интрузивни магмени скали, подобно на примерно Пирин, Витоша или Родопите. Това не означава че скалите са резултат от вулканична активност, изригнали вулкани и прочее. Вместо това, гореща магма от мантията под налягане се е просмуквала и избивала нагоре в кората, намирайки ниши, разтапяйки скали, но никога не е стигнала до повърхността. Вместо това в един момент е стигнала донякъде, не е успяла да продължи повече нагоре и е започнала да изстива. Изстиването е отнело стотици хиляди години. Последвалите тектонични процеси, както и изветрянето на по-горните слоеве скала е извело до повърхността това което е днес...основно гранити и сходни скали. Типична гледка е това:Скалата отдалеч напомня на седиментна, варовици, измити, оформени, но всъщност е масивен гранит. Гранитите както знаем, имат навика да дават интересни спектри Smile

Не цялата Ситония обаче е изградена от магмени скали. Западната част на полуострова има стабилно включване на метаморфни скали - мрамор, шисти. Шистите изглеждат скучно:...но понякога човек попада случайно на твърде интересни образци, като например шисти с красиви жилки от мрамор:или силикати с всякакви примеси, оцветяващи скалата във всякакви цветове на дъгата.


Та още съм в самото начало на моето "изследване", но вече имам изследвани 4 пробички, събрани съответно от следните места:1 - неизвестна тъмна, гранитоподобна скала, със ситна зърнеста структура и значително по-изявено включване на слюди и тежки минерали (активност: 7.3 CPS). Събрана не от плаж, а от жилка в гранитните чукари, нагоре в планината:2 - диорит, събран в близост до Сикия (активност: 4.1 CPS)3 - гранит, силно обеднен откъм слюда или тежки минерали (пироксени и прочее), плаж в района на Каламици (активност: 2.8 CPS)4 - метаморфни скали, събрани в близост до Лагомандра, на западното крайбрежие, плаж южно от Никити (активност: 1.7 CPS)
Всичките проби са между 70 и 80 грама, за съжаление няма как геометрията да е една и съща (това би изисквало да ги смеля на прах) и разминаването в геометрията и масата вероятно води и до известни неточности в спектрите, все пак доколкото беше възможно се старах да ги минимизирам.


Съответно и 4-те спектри (24-часови, след изваждане на фона - около 130 CPS):И логаритмично по Y оста:
Изводи:

Първите две проби имат добре изразена ториева компонента (вероятно съдържат и уран, но в количество в което урановите пикове не са ясно изразени и се "губят" измежду ториевите). Метаморфните скали и "обеднения" гранит са с много ниска активност. Има изненадващо малко калий в пробите (пиковете на калия не са оформени много добре вероятно заради краткото - само 24 часа - време за вземане на пробата и заради температурното дрифтене при сцинтилатора).

Очевидно фелдшпата в гранитоподобните скали има много ниско съдържание на калий.


Следващите проби които мисля да анализирам са гранит от същото място, откъдето е събрана проба 1), пемза (учудващо доста пемза може да събере човек по плажовете), друга проба гранит от друго място и естествено няколко проби пясък от плажовете (включително "черен" пясък обогатен с тежки минерали). Това ще отнеме известно време обаче Smile
Сря Сеп 16, 2020 11:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pirxРегистриран на: 12 Ное 2018
Мнения: 14

Мнение Отговорете с цитат
Това е пълна дивотия, да се спекулира, че това в Бейрут е имало ядрен взрив.

Няма характерният силен блясък на ядрен взрив, какъвто НЕ се наблюдава при химически взривове. Отделно си има цяла ораганизация към ООН Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, в която работят едни от водещите експерти в света, имат цяла разгъната мрежа от станции, които измерват радионуклиди във въздуха и нищо не са хванали. Отделно сеизмичната картина НЕ отговаря на тази на ядрен взрив.

Има подобни случки с взрив на амониева селитра - Галвестън малко след войната.
Пет Сеп 18, 2020 6:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgwРегистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 231

Мнение Отговорете с цитат
И по-скорошни случаи има, бомбата в Оклахома 90-те където бяха паркирали един камион пълен с амонал пред някаква правителствена сграда. Сградата беше масивна, стоманобетонна конструкция, но беше изтърбушена тотално, даже доколкото имам спомени след това я събориха. Нямам идея какво количество е имало в камиона все пак, вероятно стотици килограми, но пораженията бяха наистина потресаващи.
Съб Сеп 19, 2020 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 4085
Местожителство: София

Мнение Северен Джендем (0.47 µSv/h 156 CPM) Отговорете с цитат

Източник: Safecast, 18.09.2020 г.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Сеп 19, 2020 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 64, 65, 66
Страница 66 от 66

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov