ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Булдозер край езерото "Бъбрека"
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Булдозер край езерото "Бъбрека"
Автор Съобщение
vaskooРегистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 978
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Това че , на мен и на теб не ни харесват джипките, не значи че нямат място, поне на някои места.
Те в момента са не в сивия, а в черния икономически сектор. Джипки има и в Балкана, и в Родопите, и на други места, регулация и контрол трябва, само това ще отсее 80% от джипките и водачите. Подръжка на пътищата на такива места трябва също, най-малко заради джипките, ами за пожарни цели и спасителни акции.
Как ще се снабдяват хижите без джипки, че не ми се връзва за едни да може, а за други не.

Справянето с тях е лесно - лифт с голям капацитет и работно време от 8 до 20 часа, джипките сами ще спрат.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Авг 13, 2020 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vency911Регистриран на: 05 Авг 2020
Мнения: 57

Мнение Отговорете с цитат
Моето мнение относно пътеките настлани с чакъл е, че не кореспондират с думата ЕКО... далече по-добре щеше да е да са с дървени трупи, колкото и дървета да се изсекат, те и без друго ги секат и безцеремонно ги правят на пелети и какво ли не.
Чет Авг 13, 2020 11:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SvetlixРегистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 572
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Шофьори на джипове искат на Рилските езера

Цитат:
Oт тoзи чeтвъртък, 13 aвгуcт, ce зaбрaнявa кaчвaнeтo нa джипoвe крaй Рилcкитe eзeрa. Тoвa cтaвa чрeз cпeциaлнa зaпoвeд нa миниcтърa нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe.

A шoфьoритe, кoитo прeвoзвaт туриcтитe и oргaнизирaт oфрoуд рaзхoдки, ce гoтвят зa прoтecт, тъй кaтo cпoрeд тях тaзи зaбрaнa нaрушaвa прaвaтa им. Пътят, кoйтo тe изпoлзвaт, e oбщинcки, cъщecтвувa oт 80-тe гoдини нa минaлия вeк и нe мoжe дa им бъдe зaбрaнявaнo дa ce придвижвaт пo нeгo. Дo тoзи мoмeнт нe e имaлo прoблeм дa ce кaчвaт c джипoвe дo Ceдeмтe рилcки eзeрa.

Клиeнтитe им ca хoрa, кoитo ги e cтрaх дa изпoлзвaт лифтa, шoфьoритe нe ca плaщaли дaнъци зa cвoятa дeйнocт и нe издaвaт кacoви бeлeжки, зaщoтo "нямaли ocнoвaниe". Цeнaтa зa курc дo Рилcкитe eзeрa или oбрaтнo e 15 лeвa. Cрeднo прaвят пo двa курca нa дeн.

"Иcкaмe дa рaбoтим зaкoннo и дa плaщaмe дaнъци и лицeнзи, нo нe знaмe зaщo нe ни пoзвoлявaт. Иcкaмe дa знaeм нa кaквo ocнoвaниe ни cпирaт", пocoчвaт шoфьoритe.

Припoмнямe, чe в крaя нa юни мeceц туриcти зaвaрихa бaгeр в близocт oт eзeрoтo "Бъбрeкa" в Рилa. Cлeд бурнo възмущeниe рaбoтaтa нa тeжкaтa cтрoитeлнa тeхникa бe cпрянa, кaтo пo тeмaтa ce изкaзaхa и прeмиeрът Бoриcoв, и вицeпрeмиeрът Тoмиcлaв Дoнчeв, зa кoгoтo ce знae, чe e зaпaлeн плaнинaр.

Oт Нaциoнaлeн пaрк "Рилa" oбяcнихa, чe ca зaпoчнaли рeхaбилитaция нa пътeкитe в рaйoнa, кaктo и cпacявaнeтo нa eзeрaтa oт eрoзия, кoятo e oбхвaнaлa пoчвaтa зaрaди зacилeния туриcтичecки пoтoк, включитeлнo и c джипoвe


Източник

Е НАП къде са в такъв случай? Паркова охрана? Хем нямат лиценз, хем го правят? Пътят общински, те не плащат нищо за поддръжката му, а прибират едни чисти пари. Искат да плащат данъци, но нямат желание. Започнах да си мисля, че всички, които си плащаме данъците до стотинка сме големи глупаци.

_________________
Опитът се натрупва с броя натрупани повреди. Когато повредите всичко - ставате експерт!
Чет Авг 13, 2020 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radevРегистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 164

Мнение Отговорете с цитат
за тридесет сребърника повече
Пон Авг 24, 2020 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vanduРегистриран на: 03 Апр 2012
Мнения: 173

Мнение Отговорете с цитат
В сряда бях и положението е доста плачевно. От бъбрека до сълзата пътеките са станали много опасни. Под сълзата на два пъти падаха големи камъни, за щастие не към хората.
Нед Авг 30, 2020 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SvetlixРегистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 572
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Шофьори на джипове подкрепиха колега, опитал да мине през полицай

Цитат:
Шoфьoри нa джипoвe, кoитo кaрaт туриcти към Ceдeмтe рилcки eзeрa, ca ce cъбрaли прeд пoлициятa в Дупницa, зa дa изрaзят пoдкрeпa към eдин oт тeхнитe кoлeги, cъoбщи бТВ.
Cпoрeд прo-aтурaтa вчeрa e имaлo oпит пoлицaй дa бъдe прeгaзeн oт eдин oт шoфьoритe. Зa „Тaзи нeдeля“ хoрaтa oбяcнихa, чe нe ca прeвoзвaли туриcти, a ca били зa гъби в плaнинaтa.
Cвидeтeли oбяcнихa, чe бял джип e прecлeдвaл eдиния oт шoфьoритe и нe имaлo oпит зa прeгaзвaнe нa пoлицaй. Тe кaтeгoричнo oтрeкoхa твърдeниятa нa прo-aтурaтa.
Шoфьoрът e зaдържaн зa 24 чaca.


Източнник

_________________
Опитът се натрупва с броя натрупани повреди. Когато повредите всичко - ставате експерт!
Нед Авг 30, 2020 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2781
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Svetlix написа:

Цитат:

Cвидeтeли oбяcнихa, чe бял джип e прecлeдвaл eдиния oт шoфьoритe...


Вярно, че в миналото имаше песен, в която лирическата героиня е преследвана от бял мерцедес, но за пръв път чувам бял джип да преследва шофьор. Остава и да е собственият му шофьор и тогава ще да е било като по Стивън Кинг. Laughing Laughing Laughing

По въпроса с езерата ми попаднаха две публикации, които са интересни с това, че представят гледните точки на водач и на планинар.

Първото е на председателя на АПХ - Lubomir Popiordanov

Lubomir Popiordanov написа:
7те Рилски езера - жертвата, която не можем да си позволим. По света има много паметници на природното и културно наследство, които са станали жертва на своята красота и достъпност. Днес за много от тях се взимат непопулярни, но необходими мерки. Такива трябва да се предприемат и по отношение на опазване на екосистемата и пеизажа на 7те Рилски езера.
Ако трябва да дадем решението в стъпки то би могло да изглежда така:
1. провеждане на ангажиращ публичен дебат за състоянието на 7те езера, с участие и на чуждестранни експерти, под егидата на заместник.министър председател
2. даване на особен природозащитен статут на района на 7те езера с решение на Министерски съвет, с който да се стартира ежедневен осигури мониторинг и контрол върху човешкото присъствие и антропогенния натиск, като този район да бъде очертан на терен по начина по който се очертават резерватите. Уместно е границата на Националния парк да слезе в посока на хижа Пионерска.
3. въвеждане на задължителна стъпаловидна такса през летните месеци за всички, които навлизат в района на 7те езера откъм хижа Пионерска - било то пеша или с лифт. Специално за ползващите лифт да се въведе по-висока такса, като същевременно се въведе ограничение на броя на извозваните към езерата туристи и се създаде система за ранни записвания, с която да се планира и контролира туристическия поток.
4. Събираните допълнителни такси в района на хижа Пионерска и при хижа Рилски езера да постъпват директно в разпореждане на специално звено от рейнджъри на НП Рила, които да се движат въоръжени по двойки и да бъдат овластени да налагат глоби и дори да конфискуват моторни превозни средства, които извършват трансфери в посока на хижа Рилски езера.
5. Създаване на нова/ рекултивация на части от съществуваща пътека, която да превърне прехода & изкачването от хижа Пионерска до хижа Рилски езера в едно приятно преживяване, далеч от движението на АТВ-та джипове, коне, и прочие. Тази по-скоро рекултивирана и достатчно широка пешеходна пътека/алея, трябва да остане за ползване изключително и само от пешеходци, като има подходяща връзка с хижа Скакавица., и предоставя възможности за отдих, наблюдения в короните на дърветата и прочие.
6. Да се прекрати всякакво движение на джипове по т.нар общински горски път, като се вземе решение за това от Общинския съвет на Сапарева Баня.
7.Да се извърши специална разяснителна кампания за мерките предприемани за опазване природата на 7те рилски езера както сред местните хора - в подножието на планината, така и сред потребителите - туристи и бизнеси, министерство на туризма, като се ползват всички комуникационни канали на социалните и класическите медии


Второто е на най-новия админ в екипа на фесбук групата Планинари a.k.a. Планинарската бг мама, в момента преименувана на Планинари и шарани - Yavor Parvanov

Yavor Parvanov написа:
За последен път, закле'ам се 😂
К О Н Ц Е П Ц И Я
за спасяване на Рилски езера.
Да се въведат Екологични такси за вход. (Таксите се плащат отделно на бариера за достъп , държавни са , и немат общо с цената на лифта или качване с джип. Тех да си ги правят колкото си искат ):
1. Индивидуални посещения.
а. Пеша / без лифт - 20 лв/ човек
Взимаш си гаджето и се качваш пеша . Щото си духовен и искаш да се усамотиш за духовни дейности
Алтернатива за тия пари - бири и кебапчета на Малка юрта, духовни дейности на връщане ако некоя се навие за тия три бири и пет кебапчета плюс картичка и сувенирче от Кире. Ма не вервам.
б. С лифт - 50лв/човек.
Това е обичайната световна практика. Да видиш Айгер отдалеч нищо не струва , обаче ако искаш да пипнеш стената на която се е утрепал Хинтерщойсер , за "трамвая" до Юнгфрау даваш точно толкова , колкото ти струва пътя от България до Швейцария.
Алтернатива за тия пари - водиш гаджето на басейна на Белчин , то си показва силиконовите цици, духовни дейности на връщане през Ярема - има супер отбивки на сянка.
в. С джип - 100 лв/човек
Отиваш при Кире и се качваш на джип. Той ти взема некви къси, обаче на бариерата го спират и викат - "браво, тоя път седем души, аре сега да вадят седем Алекоконстантиновци и леко нагоре да ги не изтрепеш"
По тоя начин се запазват гражданските права на Кире да кара джип по общински път, обаче ти даваш своя дан за природата под формата и с лика на Щастливеца и жив и здрав и щастлив.
За алтернатива за тия пари не се сещам, щот не съм толко прос да ида на планински преход с джип и не знам на такъв човек кво му е мисленето. Приемам предложения в коментар.
Б. Групови посещения с водач - 10 лв/човек пеша или с лифт. Понеже те се правят с лицензиран водач, ако има такъв който си качва хората на джип до Езерата, от АПХ да му измислят тарифата.
Идеята е следната. Намирате в нета некоя агенция с "Трек" в името. И ако некой иска да се разходи с Momtchil Damyanov, или да качи Харамията в алпийски стил и на френска с Dimitar Koleshev, се записва и отива. И ако се разпищоли , никой копче не му казва, обаче друсват една глоба от 1000 лв. на водача и му отнемат лиценза до заплащане на глобата. При повторно разпищолване , пак глоба и възстановяване след нов изпит в АПХ под вещото ръководство на председателя, г-н Lubomir Popiordanov с всички икономически последици.
В. Посещение с преспиване - 10 лв/човек.
Показвате си резервацията на бариерата долу и се качвате да спите на хижата с лифт или както си искате. Тачи горе ще ви ожъне достатъчно , а че некой ще се качи с джип по тъмно до хижата или по светло до 17-ти стълб не е катастрофа и требе да се подпомагат хората от тая клета хижа.
Тарифата важи от май до октомври.
Пенсионери , ученици на 50%, а деца до 7 години и инвалиди се освобождават от такса.
Естествено веднага възниква изконно българския въпрос - "а кво прайме с кинтите ?"
Кинтите се делят на две - за паркова охрана и за еколозите.
Който ме познава усещам, че тук вдига въпросително вежди и се пита "кво е пил Явор, та да включва плащане към еколозите?".
Явор не е пил, щото не пие от 20 години. А това предложение е дълбоко и философски изстрадано.
Паркова охрана требе да добие самочувствие и да не оди със скъсани обуща.
А еколозите па никога нема да подкрепят идея в която нема "сухо" за тех. Парите те могат да ползват за да закупят антидепресанти за стресираните от антропогенния фактор лисици . Или да закупят ледогенератори, и в жарките дни да пускат лед в езерата , борейки така глобалното затопляне и последващо заблатяване и жабурнясване на клетите езера. А и Грета ще се зарадва.
Това е.
Който го е дочел, да коментира смислено.
Който само е погледнал картинката , да си знае, че не се ли тури ред , подплатен с дебела финансова рестрикция, нема да се оправи работата.
А който е против финансовата рестрикция , значи е безнадежден левак ( и политически и физиологически) и да оди да протестира залудо.


Има доста коментари, четох ги, общо взето празни приказки. Ако всичките тези пишещи, лайкващи и коментиращи хорица, съюзи и асоциации се организират, разберат се с парка, направят си еднакви тениски и жертват по един ден от лятото да отидат на всяко езеро по една група пет-шест човека, поне двама от които по-яки на външен вид и един устат като мен, и да пуснат слух, че ще се глобяваме, пък нито някой ще се къпе, нито някой ще се пере, нито ще търчи извън пътеките и ще хвърля боклук.
Ето че и аз имам концепция, събира се на три реда и ще се осъществи тогава, когато се спрат лифта и джиповете, демек на кукуво лято. Laughing

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Авг 31, 2020 6:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vanduРегистриран на: 03 Апр 2012
Мнения: 173

Мнение Отговорете с цитат
Решението на проблема с джипове е просто. Данъчни.
Това с полицаите за мен беше голяма глупост.
Пон Авг 31, 2020 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngelРегистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1629

Мнение Отговорете с цитат
vandu написа:
Решението на проблема с джипове е просто. Данъчни.
Това с полицаите за мен беше голяма глупост.

И какво ще им облагат тези данъчни ? Смяташ ли че тия джипове са регистрирани като собственост на фирма със стопанска дейност? Де даже сигурно са и на трето лице, водят се по талон на баба Пенка от Ярлово / а баба Пенка може от 10 години да не е между живите, но в БГ няма връзка между кметства и КАТ /и не могат даже да санкционират шофьорите. И баба Пенка може да си получава актове колкото й душа сака, без да им обръща внимание. В България закона е като врата в поле.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Авг 31, 2020 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskooРегистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 978
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Докато същества като Ревизоро, цитираните от Яница два субекта и други подобни, се занимават и изказват мнение за неща които не разбират, ще е всеело за четене, но неприятно за посещение.

Така и не разбирам напъна за Езерата, освен за пари де. Много шум за нищо, колкото и незаконния лифт спряха, или пък дъновистите.
Туристопотока от хора по джапанки, токчета и кецове намалява с всяка година и скоро ще секне, щото тия хора не повтарят. Преди години се чакаше по два часа за лифта и по два курса за джип, сега е по-спокойно. Скоро ще останат само баир-будалите като нас и любителите на селфита от подрастващите набори.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Авг 31, 2020 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3070
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Скоро ще останат само баир-будалите като нас и любителите на селфита от подрастващите набори.


Звучи добре, но силно се съмнявам...Тази година намирам купища хора на места, където преди не съм срещал човек.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 31, 2020 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 4319
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Тази година намирам купища хора на места, където преди не съм срещал човек.

В един малко по-добър свят това би било прекрасна новина!

Особено ако хората не се скупчваха на едни и същи места по едно и също време. Заместването на селфи-културата с нещо като откривателски дух, обаче, изисква възпитаването на по-различни ценности от твърде масово разпространените. И не би било непременно свързано с ограничителни мерки когато и където вече е станала белята...

За жалост посоката на развитие, поне засега и не само у нас, е донейде по-различна. Ето един съвсем бегъл пример от Швейцария:

https://youtu.be/mlK7ajW4vj0

Някои го предпочитат... Smile

Впрочем, миналата пролет, когато софиянци по неволя на тумби преоткриваха Плана, Лозенската и Софийската планина, ние направихме няколко излета из Вискяр. Не срещнахме нито един човек, а има много какво да бъде видяно, почувствано, разказано...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Авг 31, 2020 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskooРегистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 978
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
vaskoo написа:
Скоро ще останат само баир-будалите като нас и любителите на селфита от подрастващите набори.


Звучи добре, но силно се съмнявам...Тази година намирам купища хора на места, където преди не съм срещал човек.


Наблюденията ми са върху тълпата на Езерата, Мусала, Мальовица. Намалява от година на година, мести се по местата дето не си срещал хора преди. Форумът има голям принос за това.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Авг 31, 2020 4:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ЙосарянРегистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 674
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Фейса и групите в него много влияят на по-младите. От там и се насочват към по-различни и интересни места за приключения. И аз съм "открадвал" не една идея за преход, макар и вече да не съм от младоците.
Форума остава по встрани във виртуалното пространство. Предполагам, че прохождайки редовно на планина човек започва да търси информация и хоп попада на нас 😃. Жалко, че ме мързи толкова, а какви преходи можех да опиша 😂

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Пон Авг 31, 2020 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vanduРегистриран на: 03 Апр 2012
Мнения: 173

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
vandu написа:
Решението на проблема с джипове е просто. Данъчни.
Това с полицаите за мен беше голяма глупост.

И какво ще им облагат тези данъчни ? Смяташ ли че тия джипове са регистрирани като собственост на фирма със стопанска дейност? Де даже сигурно са и на трето лице, водят се по талон на баба Пенка от Ярлово / а баба Пенка може от 10 години да не е между живите, но в БГ няма връзка между кметства и КАТ /и не могат даже да санкционират шофьорите. И баба Пенка може да си получава актове колкото й душа сака, без да им обръща внимание. В България закона е като врата в поле.

Ще ги погнат по същия начин по кохто търсят сметка на незаконните превози в страната
https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Prateni-ot-NAP-sluchajni-klienti-zasekli-nezakonni-prevozi-mezhdu-Sofi_701196.html
Нед Сеп 06, 2020 5:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov