Археологически находки край Старосел
Вчера минахме през Старосел. Официалната информация за археологическите обекти е следната:
"Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила, на 4 км от с. Старосел, е открит през 2000 г. Има статут на групов археологически паметник на културата, обявен с писмо № 1480 от 04.06.2001 г. Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира се от края на V и началото на ІV в. пр. Хр.
Тракийският култов комплекс при Старосел обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм “Хоризонт”.
Цялата могила е оградена със стена от обработени гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра. Стената се нарича крепида и очертава кръг, който според тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. Входът на храма е с парадно стълбище и два пиедестала, на които са стояли статуи на лъвове.
Стълбището извежда посетителите на равна площадка, използвана за ритуални танци. Коридор води до същинската фасада на храма и кръглата зала с 10 декоративни полуколони и триглифи (правоъгълна плоча над всяка колона) със синьо-червена украса. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино или вода.
Храмът на Четиньова могила се намира на важно място, в район с много скални светилища и могили.
При храма на Четиньова могила могат да бъдат закупени информационни материали и сувенири.
Находките, открити в района на археологическите разкопки, могат да се видят в Националния исторически музей и в Археологическия музей в София.
Могила “Хоризонт” се намира в местността Манастирчето, на около 1,5 от село Старосел. До могилата има обозначителна табела, паркинг, а оттам до храма следва пешеходна пътека. Храмът се датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Това е единственият открит в Тракия храм с колонада. Десетте колони са върху база, с по два барабана и капител в ранен дорийски стил. В него е бил погребан тракиец от висш ранг, свидетелство за което са намерените предмети в гроба – бронзови върхове на стрели, сребърни мъниста и златни пластинки за пришиване към дрехи. За посещението на храма не се заплаща такса, на място в момента няма туристическо обслужване. При посещението на храма на Четиньова могила екскурзоводите дават информация и за храм „Хоризонт”. "
Информацията е кратка и смислена, трудно може да се добави нещо към нея. Хубаво е да се отбележи, че пътят се преасфалтира, оформят се канавки, абе, прави се нещо. Има удобни паркинги.
Тортомарине, работата е там, че има още много какво да се добави - и относно самата архиеология, и относно кво се прави за нея и около нея... касателно и този обект, и куп подобни.
Нед Яну 12, 2020 5:36 pm
tortomanin
Рей, трудно може да се добави нещо популярно, неотегчаващо и почти вярно.
Иначе дори от надпреварата на Китов и Овчаров кой да е българският Индиана Джоунс може филм да излезе.
Аз поне съм уличил Овчаров в повече "литературно и строително творчество".
Пон Яну 13, 2020 8:53 pm
Кир Спитама
2018 година декември месец си направих една разходка до тракийската "резиденция". Качил съм и кратко описание:
Горе е интересното, около и под връх Кози грамади. Жива душа не срещнах. Долу на Четиньова могила като слязох няколко автобуса бяха изсипали "туристи" и за кратко ми се помрачи настроението, но впечатленията от разходката в планината надделяха.
Има доста задълбочено изследване на района, може да се намери в pdf формат ако потърсите в интернет:
КОЗИ ГРАМАДИ ПРОУЧВАНЕНА ОДРИСКА ВЛАДЕТЕЛСКА РЕЗИДЕНЦИЯИ СВЕТИЛИЩА В СРЕДНА ГОРАVIII – І в. пр. Хр.
Тя тази операция се прави с преспиване на хижата, за да имаш време за Кози грамади, Фенера и Алексица, че вечерта Гарвана да ти надуе главата с приказки, но и да опиташ фасул с манатарки. Пък нека всички си стоят долу при рейсовете.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Яну 14, 2020 5:29 pm
ray
Тортомарине, хубаво, ама как така все се получава, че уж видите ли хубавото започвало от 2000+, пък не пропущаш случай да планинарстваш и на 200+?
Охохо, за много години многопочитаеми Кире! Здраве и успехи! Сети се най-сетне да вляниш във форума... Айде тая година по-често и по повечко.
Четивото е добро. А как е пътя до горе? И защо казваш, че "няколко автобуса бяха изсипали "туристи" и за кратко ми се помрачи настроението..."? Предния ти постинг съм го бил пропуснал, едва сега го видях благодерение на линка, дето си дал, благодаря ти и за него.
Мислешт, и за какво толкова си говорихте с Гарвана? И какви са ти по-точно впечатленията от фасула с манатарки? То като че ли си струва да се отдели дори повечко време за Средна гора, много подценявана планина, хем и недобре меко казано маркирана, та и интересна. Почти не я познавам, толям пропуск.
Сря Яну 15, 2020 12:56 pm
tortomanin
"Тортомарине, хубаво, ама как така все се получава, че уж видите ли хубавото започвало от 2000+, пък не пропущаш случай да планинарстваш и на 200+?"
=========
Ами аз там просто не планинарствам. Темата се казва ДРУГИ туристически забележителности у нас и по света. Имам и една тема, дето съм я кръстил "Министерски туризъм". Няма противоречие.
В събота се измъкнахме от къщи малко след 12, тъкмо напускахме града и си обадиха познати за кафе. Върнах се и ги подбрах към Старосел. Това не е планинарстване. Просто не можеш всеки ден да си на ниво. Понякога си трябва да се наспиш, друг път да боядисаш нещо вкъщи.
Последната промяна е направена от tortomanin на Вто Мар 03, 2020 10:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 15, 2020 5:14 pm
ray
Аха, значи имало интересни работи и на 200+. Ама ти разстоянията за нищо ги нямаш. Това с приятелите дето си ги забрал като каракачанка стадо много ми хареса. Ама човек трябва с ченгел да ти вади думите от устата. Но защо всичкото това да не е планинарстване не разбрах. Напротив, точно в десятката си - особено ако сте спрели някъде и за хапване и дегустация на вина и други течни добавки...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети